Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
2 szklanki mąki (może być krupczatka)
4 żółtka
1 kostka masła
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 40 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Mąkę z proszkiem, żółtkami i masłem posiekać, wyrobić i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jednym kawałkiem białego ciasta wylepic bez smarowania formę 25 x 35. Będzie cienko i może prześwitywać. Na to ciasto kładziemy powidła ś...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 38  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-01-09
Barbarka
Autor przepisu

Wszystko zalezy od piekarnika. Mozna zosrawic ciasto w piekarniku do calkowitego wysuszenia bezy , po zmniejszeniu plomienia , lub w 100 st. C, jesli chodzi o kuchnie na prad. Pozdrawiam.

2009-01-09
Barbarka
Autor przepisu

Zawsze opada.Jesli na wierzchu zrobi sie sucha beza , to tak ma byc. Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche.

2009-01-06
Kasia O

cukru się nie dodaje(jest dość słodki od samej piany).Smak dobry ale na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika zupełnie opadł-może autorka mi pomoze co moglo być przyczyną?

Pozostało: 1