Murzynek to znane, dosyć popularne ciasto o brązowej barwie, uzyskiwanej dzięki dodaniu do ciasta kakao. Jego wykonanie jest bardzo proste, szybkie i zwykle wypiek dobrze się udaje :)

Można zaryzykować twierdzenie, że murzynek jest jednym ze „szkolnych” ciast, które pozwalają na doskonalenie umiejętności cukierniczych.

W tym przepisie na murzynka występuje dodatkowy produkt. Tym razem nie są to świeże lub mrożone owoce, ale jest to słodki dżem. Gotowe dżemy oczywiście można nabyć w sklepie, ale my proponujemy przygotowywać samodzielnie te słodkie masy, które w kuchni zawsze znajdą zastosowanie. Można nimi smarować kanapki, bardzo lubiane przez dzieci.

Często własnoręcznie przygotowane dżemy przydadzą się przy pieczeniu słodkich ciast (np. przykładowego murzynka, kruchych ciast, pierników itd.).

Dżem to forma przechowywania owoców przez dłuższy czas i wykorzystywania ich zimą - np. do naleśników czy właśnie do wypieków, jak to jest w tym przepisie. Ponadto samodzielnie można łączyć dowolne, ulubione owoce i w ten sposób uzyskać smakołyk nie dostępny w sklepie.

Nasz murzynek to bardzo dobre i wilgotne ciasto. Jeśli tylko przyjedzie nam ochota na coś słodkiego, to zawsze możemy się skusić na ten szybki, kakaowy wypiek.

Miłośnicy czekolady mogą go polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować kolorowymi cukierkami, wiórkami kokosu, płatkami migdałów, orzechami, kandyzowanymi owocami - wybór jest duży ;) Można go jeszcze polać słodkim, białym lukrem lub posypać lekkim puchem, czyli cukrem pudrem.

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
20 dag masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 20 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Do garnka przełożyć masło. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao do ciast i wodę. Całość razem wymieszać i zagotować. Z masy odlać 1/2 szklanki na polewę i obie masy ostudzić.

Do większej masy dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną z proszki...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!