Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 35 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem pr...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 63  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (17)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-03-23
aniak251

Ja robię na spodzie z ok. 2 szkl. mąki i 10 dkg cukru pudru (mniej słodkie) i 20 dkg masła i cukier waniliowy i 3 żółtka ugotowane na twardo i potarte na tarce. Krówki zgodnie przepisem chociaż czasami zwiększam składniki prawie o połowę Tak lubię. Acha i jeszcze ważne jest, żeby upieczone ciasto nie było blade tylko bardziej podpieczone trochę bardziej niż złote (jednak nie spalone, bo o to nie trudno). Wtedy jest pyszne. Ten przepis z krówek uratował mi życie, bo gotowanie krówki ze śmietany i cukru zabierało bardzo dużo czasu. Gdy robię np. z 3 porcji to trzeba uważać żeby krówki się nie przypaliły. Ten mazurek jest BARDZO PYSZNY. Z przepisu korzystają następne osoby. :) Dziękuję :)

2009-09-12
Dorota

Witam, wtedy ciasto może wyjść twarde.

2009-09-12
ela

witam, co sie stanie jak przez omyłke dodam całe jaja?;/

Pozostało: 14