Fasolkę szparagową można określić dwoma słowami: samo zdrowie. Jej właściwości i wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Warto na stałe wprowadzić ją do kuchni w swoim domu. Dieta, w której często znajdują się strączki fasolki szparagowej zaliczana jest do najzdrowszych.

Zalecana jest dla kobiet w ciąży i chorych na cukrzycę. Wspomaga układ odpornościowy człowieka oraz procesy trawienne, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. To tylko niewielki zakres dobroczynnego oddziaływania fasolki szparagowej na nasz organizm!

Fasolka szparagowa to odmiana fasoli. Jest to roślina sezonowa. Dlatego warto ją mieć w spiżarni w okresie, kiedy jest trudno dostępna i droga.

Jednym ze sposobów przechowywania jej jest marynowanie. Poniżej prezentujemy prosty przepis kulinarny na marynowaną fasolkę szparagową. To doskonały dodatek do dań obiadowych, taki magazyn witamin i minerałów niezbędnych w okresie kiedy trudno o nie, np. w zimie.

Zachęcamy do produkcji przetworów na zimę już teraz - w letnie, wakacyjne dni :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg zielonej fasolki szparagowej
Przyprawy:
liście laurowe
ziele angielskie
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 5-6 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: po 2...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-08-17
k

aha

2012-07-22
krystynaziel3

Fasolka super,tylko półtorej szklanki octu 10 % to stanowczo za dużo.