Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 10 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:30 minut
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.

Miękki...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 64  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (35)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-07-27
czaruś

a ja dałem zupełnie inne proporcje gdyż te w przepisie są zbyt małe... zamiast 1 szkl.mleka dałem -3... zamiast jednego cukru pudru- 2 zamiast 1 budyniu tez dwa... dodatkowo do masy dodałem łyżkę rozpuszczonej żelatyny... bo jak na dwa budynie masa nie była zbyt gęsta...do dekoracji dodałem pomarańcze i świeże kiwi moje się zawsze ścina wystarczy dać mniej wody wg.instruktarzu:)i polałem to galaretką agrestową... kolorystycznie świetnie- orgazm gwarantowanyp0

2010-02-14
MadŹ

zamiast 1/2 lyz.budyniu w proszku mozna dac cale opakowanie spokojnie.w zaleznosci od producenta budyn moze byc rzadszy i masa sie rozleci.ja maczam biszkopty dodatowo w galaretce,zeby sie \'trzymaly\' calosci ;) pychota!

2009-02-09
anna

ciasto jest super i wcale się nie rozlatuje!!!!!!!!!!!!

Pozostało: 32