Ten przepis kulinarny na leczo to propozycja do przygotowania dla amatorów tej potrawy o mięsno-warzywnym charakterze. Do jej wykonania potrzebne będą warzywa: cukinia (kabaczek), cebula, papryka, pomidory, czosnek oraz mięso w postaci kiełbasy i boczku, a także przyprawy.

Taki zestaw składników daje bardzo zdecydowany smak, podrasowany użytymi przyprawami. Ale nie tylko. Proszę zwrócić uwagę do różnorodność kolorów użytych składników, które tworzą szeroką paletę barw. Tak więc, kolorowa nazwa leczo jest jak najbardziej uzasadniona.

Ta jednogarnkowa potrawa podana np. z pieczywem świetnie zaspokoi głód nawet największych żarłoków. Polecamy!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
ok. 1,40 kg obranej cukinii (1 duża)
30 dag cebuli (2 duże)
6 łyżek oleju
75 dag zielonej papryki (3 duże)
...

Przygotowanie

Cukinię obrać, wydrążyć, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski.

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w dużą kostkę. Czosn...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (9)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-24
Dorota
Autor przepisu

Myślę, że można tak zrobić, tylko nie dodawać kiełbasy i boczku. Samo leczo trzeba pasteryzować, a w zimie tuż przed podaniem podsmażamy sobie kiełbaskę z boczkiem, przekładamy nasze leczo ze słoika, wystarczy całość raz zagotować i nasza pyszna potrawa już gotowa :) Smacznego!

2016-08-23
teresa

Prosze napisac czy to leczo mozna zrobic do sloikow na zime jest pyszne

2011-11-09
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję za miłą opinię. Cieszę się, że leczo smakowało. Więcej przepisów będzie na pewno :) Serdecznie pozdrawiam :)

Pozostało: 6