Składniki

Na 3 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 3
Zupa:
20 dag grzybów (np. maślaków)
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
1 l wody (lub bulionu)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wodę i dodać liście laurowe....

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 524  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-05-13
Dorota
Autor przepisu

Witam, tak suszone maślaki też mogą być :) Należy je opłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 24 godziny, na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie. Później grzyby wyjąć, ostudzić, pokroić i dodać do cebuli. Dalej postępować jak w przepisie. Wodę, w której gotowały się grzyby można dodać do zupy. Powodzenia i smacznego :)