Borówki czarne, to popularne owoce leśne, dostępne na terenie całej Polski. W zależności od regionu owoce te znane są pod różnymi nazwami, najpopularniejsze to jagody, czarne jagody oraz czernica.

Jagody z powodu swoich cennych właściwości mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie.

W kuchni stosowane są jagody świeże, suszone, mrożone i pasteryzowane. Jak widać jagody można wykorzystywać pod różnymi postaciami w ciągu całego roku. To ważne, ponieważ czarne jagody są smaczne i mają właściwości prozdrowotne, dlatego warto mieć zapas tych owoców w swojej domowej spiżarni :)

Poniżej prezentujemy przepis na przechowanie jagód przez dłuższy czas. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a pasteryzowane w ten sposób czarne jagody będą jak znalazł w czasie, gdy brak jest świeżych owoców czernicy.

Dzięki tak zakonserwowanym owocom możemy się nimi cieszyć nawet w środku, mroźnej i śnieżnej zimy :)

Takie jagody nadają się do ciast, do deserów, do obiadów (klusek, makaronów, kompotów). Wybór mamy duży :)

Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Życzymy powodzenia, a potem smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
40 dag jagód
...

Przygotowanie

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików (przekładając je cukrem). Słoiki szczelnie zakręcić i o...

Zostało jeszcze 68% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!