Wrzesień to miesiąc, w którym cała Polska wyrusza do lasu na grzyby. W kuchni cenione są głównie za smak. Mogą stanowić samodzielne potrawy lub być ich częścią. Są doskonałą przystawką, świetnie potrafią urozmaicić każdy posiłek.

Uważa się, że wartość odżywcza grzybów jest niewielka, w prawie 90% zbudowane są z wody, ale nie jest to do końca prawdą, ponieważ sucha masa zawiera duże ilości białka, stąd nazywa się je coraz częściej „leśnym mięsem”.

Marynowane grzyby pozwalają na delektowanie się tym przysmakiem przez cały rok. Przepis na grzyby marynowane podany poniżej jest uniwersalny, dokładnie opisuje poszczególne czynności, które należy wykonać, aby otrzymać doskonałą potrawę.

Ja najczęściej marynuję podgrzybki, które w mojej okolicy są bardzo popularne.

Podgrzybki marynowane według tego przepisu są naprawdę świetne! :)

Warto zwrócić uwagę na to, że grzybów nie powinno się podawać małym dzieciom, ponieważ są ciężkostrawne... Pamiętajcie o tym!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
ok. 65 dag grzybów (dowolnych i najlepiej małych)
Do słoika:
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.

Do czystych i s...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (7)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-24
Anna

Apetycznie wyglądają te małe grzybki :) I pyszne są! Robiłam je w tamtym roku, a później dodawałam do sałatki jarzynowej, tak jak kiedyś moja babcia - pyszności - sałatka palce lizać ;) W tym roku zrobię więcej takich słoiczków :)) Takie grzybki prosto ze słoiczka są też fajnym dodatkiem do kanapek.

2019-09-18
Piort78

Co roku robię grzybki na zimę z tego przepisu, są rewelacyjne - zajadam y się nimi potem całą zimę - mniam :)

2018-09-26
bożena

ja też nie pasteryzuję

Pozostało: 4