Ten przepis na karkówkę z grilla można nazwać wzorcowym. Przygotowanie mięsa z karczku do pieczenia na ruszcie grilla, poprzez marynowanie go przez 24 godziny w przygotowanej marynacie to powinien być standard w kuchni.

A po co w ogóle tracić czas i przygotowywać mięso wcześniej. Przecież można najzwyczajniej umyć mięso, porcjować, czymś doprawić i gotowe. Otóż nie!

Mięso namoczone w marynacie jest zdecydowanie lepsze w smaku oraz lepiej się upiecze na grillu i nie tylko. Marynata daje kruchość i soczystość, ponadto takie mięso szybciej się piecze. Marynowanie mięsa, również przeznaczonego do grillowania jest niezbędne, jeśli chcemy osiągnąć sukces kulinarny. Chyba każdy chce być pochwalony, jaki to z niego dobry kucharz.

Przepis na marynatę do mięsa podany na naszym portalu kulinarnym można stosować również do innych gatunków mięsa, nie tylko karczku. Wybierając składniki marynaty warto wziąć pod uwagę również własne preferencje smakowe :)

Zachęcamy do wypróbowania tej marynaty i tego przepisu na karczek z grilla na najbliższej imprezie. Sukces murowany!

Składniki

Na 6 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 6
1 kg karczku
sól
pieprz
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 dzień i 50 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:20 minut
Oczekiwanie:1 dzień
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6 plastrów). Plastry karczku lekko rozbić, a następnie posypać solą i pieprzem.

Do szklanki wlać olej, pikantny ketchup, sok z cytryny, dodać...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 29 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 196  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2008-07-15
Dorota
Autor przepisu

Witam i dziękuję za opinię :) Też dałam 1/2 łyżeczki ostrej papryki, ale to już jak kto woli, rzecz smaku, dlatego nie podawałam konkretnej ilości. Też uwielbiam taki karczek z grilla... mniam ;) Pozdrawiam i życzę smacznego ;)

2008-07-14
ewa b11

Jak zawsze super przepis:) robiłam i będe robić :) a jak to jest pokazane ,aż ślinkka na widok cieknie :) a jakie dobre z frytkami mniam mniam:) Dorotko,a ile dać ostrej papryki ja dałam 1/2 łyżeczki:)polecam wszystkim:) Pozdrawiam

2007-08-06
aguskak

marynata super, nadaje sie nie tylko do karczka ale też innych mięs. Rewelka!