Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżki rumu
...

Przygotowanie

Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło, rum, olej, jajko i szczyptę soli. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłoż...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (6)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-04-15
Dorota

Hmm... trudne pytanie, bo podobno serniki mają to do siebie, że niestety opadają... Ale żeby za dużo nie opadały trzeba postępować tak: wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową; sernik nie powinien być pieczony w zbyt dużej temperaturze - lepiej piec w niższej temperaturze, a dłużej; należy unikać zbyt długiego miksowania składników, bo to powoduje niepotrzebne napowietrzenie masy serowej - i potem ma co opadać; po upieczeniu i po wyłączeniu piekarnika sernik powinien w nim zostać - nie wyciągamy od razu; i na koniec boki letniego sernika "objeżdżamy nożem" oddzielając go od formy. Udanego serniczka życzę :)

2014-04-15
tessa

Jak Dorotko pieczesz sernik ,że nie opada.Pozdrawiam

2014-04-15
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo i również pozdrawiam moją imienniczkę życząc udanych wypieków, spokojnych, rodzinnych Świąt oraz Wesołego Alleluja! :)

Pozostało: 3