Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok. Ze względu na niezwykłe, zdrowotne właściwości cukinii, jest ona bardzo wskazana w diecie człowieka.

Można z niej przygotowywać wiele różnego rodzaju potraw. Kabaczek, bo taka jest inna, równie znana w Polsce nazwa cukinii, świetnie nadaje się do ich przygotowania. W kuchni przygotowuje się zupy, drugie dania, dodatki do nich, takie jak surówki, sałatki, a ponadto napoje i desery. Można je gotować, smażyć, przygotowywać na grillu. Nie można zapomnieć o możliwości dodawania ich do słodkich ciast.

I to wszystko można wykonać z popularnej, taniej i łatwo dostępnej cukinii. Przygotowanie cukinii w domu, najczęściej w słoikach, na słodko, jak również w wersji wytrawnej pozwoli na wykorzystanie w kuchni tego cennego warzywa praktycznie przez cały rok. Polecamy!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
ok. 3 kg cukinii
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 10 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Oczekiwanie:10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (21)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-09-16
Dorota

Jeśli mamy dojrzałą cukinię, to tak, pestki należy wydrążyć. Powodzenia :)

2010-09-14
Młody

witam mam pytanie czy cukinie trzeba wydrążyć z pestek czy nie ?

2010-09-07
Gosia.

zamierzam dzisiaj po raz pierwszy zrobic cukinie w sloiki i tak czytam i czytam i juz nic nie wiem.Jedni pasteryzuja inni nie.Chyba zapasteryzuje krociutko.

Pozostało: 18