Jest wiele przepisów cukierniczych na ciasto, do przygotowania którego potrzebne są popularne orzechy włoskie.

Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Niestety, wymaga cierpliwości, ponieważ po wykonaniu należy odczekać jeden, a najlepiej dwa dni, aby się nim delektować. Wtedy ciasto nie jest takie twarde, lecz miękkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach... Wygląda i smakuje jak orzechowy baton! I to domowym sposobem - jak zdrowo - mniam :)

To coś dla miłośników orzechów, i coś fajnego, słodkiego do schrupania. Nooo... i jak to na orzechy przystało, to coś dla mocnych zębów ;)

Na podkładzie z kruchego i żółciutkiego ciasta znajduje się warstwa masy orzechowej przygotowanej z mleka, masła, cukru i orzechów włoskich. Masa orzechowa, w której sporo słodkich składników jest słodziutko-pyszna :) Jednak dominuje w niej smak orzechów! Smakuje po prostu rozkosznie...

Zdecydowanie ciasto z orzechami zasmakuje amatorom ciast ponad przeciętnie słodkich.

Jest to nieco inny pomysł na ciasto z wykorzystaniem orzechów włoskich. Tutaj o żadnym zakalcu mowy nie ma! Ciasto jest pyszne, a przepis sprawdzony.

Jest to wypiek na każdą okazję. Największą popularnością cieszy się oczywiście w okresie świątecznym, na Boże Narodzenie i Sylwestra... ale latem też się fajnie sprawdza. Bo od czasu do czasu, zamiast ciast na zimno i owocowych wypieków można się skusić na coś konkretnego i mocno orzechowego - mniam!

Smakuje całej rodzinie, więc nie ma się co zastanawiać tylko zabierać do pieczenia!

Ciasta orzechowe są najlepszymi wypiekami, i to bez dwóch zdań! ;)

Smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
10 dag masła
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 10 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Składniki na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.

Masło, mleko, cukier i miód zagotować. Następnie dodać pokrojone orzechy włoskie i wszystko razem wymieszać. Masę...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 54  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (17)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-03-29
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) Tak po upieczeniu ciasto jest twarde, ale potem zmięknie i jest pyszne :) Wesołego Alleluja! :)

2010-10-27
Anka

ciasto może i łatwe, ale strasznie słodkie chociaż dodałam połowę przewidywanego cukru. masa orzechowa ogólne się nie ścięła.

2009-12-28
Dorota

Tak, można zrobić to ciasto z margaryną Kasią, też będzie dobre. Powodzenia :)

Pozostało: 14