Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 25 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:55 minut
Oczekiwanie:50 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Upiec jasny biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 92  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (76)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-10-19
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję i pozdrawiam :)

2010-12-29
Dorota

Ciasto najlepiej jest zalewać tężejącą galaretką, a nie tylko zimną, bo wtedy wystarczy, że znajdzie sobie jedną dziurkę i cała spłynie. Pozdrawiam i trzymam kciuki za udane wypieki :)

2010-12-12
Iwona

Pani Doroto,ostatnio zrobiłam to ciasto i cała galaretka spłynęła bokami na dno, pomimo iż starałam się bitą śmietanę wyłożyć szczelnie przy bokach blachy.Co robię nie tak?

Pozostało: 73