Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 50 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do miski przesypać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wszystko razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść. Wło...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (8)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2022-01-03
Dorota
Autor przepisu

Hmm... przykro mi, że miała Pani taką przygodę z tym ciastem. Mam nadzieję, że chociaż ciasteczka Wam smakowały ;) Nie wiem dlaczego tak to u Pani się potoczyło, ja podałam dokładnie taką ilość składników jaką użyłam do wykonania tych ciasteczek, które są tutaj wyżej na zdjęciach. I widać tam, że nie używałam mąki do podsypywania, bo rozwałkowany placek ciasta jest na suchym stole, nie ma tam nawet szczypty mąki nigdzie, a później przełożone na blachę pierniki też są czyste, nie widać tam nigdzie śladów mąki. Nawet po upieczeniu, wszystkie pierniki są czyste, są ciemne więc mąka byłaby gdzieś widoczna, a tu na tyle pierników czysto. Ja po prostu jej przy wykrawaniu ciastek nie używałam. Ale wiadomo, składniki składnikom nie są równe, mąki są różne, ważne jest np. jakie masło było użyte, czy nie przypadkiem z dodatkiem oleju, i dalej czy dobrze odmierzyła Pani mąkę, 30 dag mąki to 1,8 szklanki, jeśli dała Pani już 2 całe szklanki to trochę za dużo. Każdy przepis ma to do siebie, że jak widzimy, że coś jest nie tak, to można, a nawet trzeba go ratować - i dodać ten składnik, który w tym momencie pomoże ciastu - albo więcej mokrego, albo suchego. Pozdrawiam :)

2022-01-03
Katarzyna

Pani Doroto, bzdury Pani pisze!. Ciasto trzeba było podsypywać mąką bo się kleiło do wszystkiego! Nawet po schłodzeniu w lodówce przez godzinę ciasto nie nadawało się do rozwałkowania, bo się rozsypywało!. Musiałam dodać śmietany do ciasta żeby to jakoś związało i nadawało się do rozwałkowania. Nie dokładny ten przepis!, ciasta w ogóle nie dało się rozwałkować! nawet po włożeniu do lodówki na godzinę, po tym czasie musiałam dodać jeszcze śmietanę do ciasta bo nie było szans żeby je rozwałkować!

Pozdrawiam

2021-12-18
Dorota
Autor przepisu

Były duże foremki :) Gratuluję udanych wypieków i życzę Wesołych Świąt :)

Pozostało: 5