Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 25 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:40 minut
Średnia trudność wykonania.
Bardzo tanie.

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszc...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (20)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-03-28
Dorota
Autor przepisu

Witam :) myślę, że w przypadku takiej formy ciasto drożdżowe należy włożyć tylko do jednej części dobrze wysmarowanej tłuszczem (niektórzy mówią też o posypaniu tartą bułką tej formy). Później formę dokładnie skręcić. To jest ciasto drożdżowe więc ono urośnie i musi mieć na to miejsce. Teraz można zrobić sobie na próbę takiego zajączka. Wydaje mi się też, że w przypadku takiej formy ciasto drożdzowe będzie najlepsze. Powodzenia i Wesołych Świąt :)

2010-04-01
Dorota

Formę baranka należy dobrze (grubo) wysmarować tłuszczem, te szczeliny też można tym tłuszczem troszeczkę zmniejszyć. Ciasto powinno wyjść gęste (jak na biszkopt).

Powodzenia.

2010-04-01
ania

Moja forma jest powiedzmy mało szczelna :) Jaką konsystencję ma ciasto przed upieczeniem? Jeżeli jest gęste to będzie OK

Pozostało: 17